Uutiset

Julkaistu 19.2.2025

Lajintunnistushaaste 2025: Bongaa 50 tai 100 veden asukkia

Vedessä ja veden äärellä elää monenlaisia asukkeja, mutta monille meistä niiden maailma on kovin vieras. Veden elämä on usein pientä, vaatimatonta ja katseilta piilossa. Se on kuitenkin hyvin monimuotoista, ainutlaatuista, kaunista ja herkkää ja tarjoaa tutkijalleen paljon elämyksiä ja opittavaa.

Tänä vuonna Sukeltajaliitto ry haluaakin kannustaa aivan kaikkia iästä, osaamisesta ja sukellustaustasta riippumatta suuntaamaan kulkunsa kimmeltävän järven, tyrskyisen merenrannan tai pulppuavan puron äärelle oppimaan uutta vesiluonnosta sekä vesieliöiden maailmasta ja lajistosta.

Toivomme myös, että seuroissamme tartutaan haasteeseen innokkaasti ja järjestetään vaikkapa bongausretkiä porukalla – mukavaa tekemistä, johon voivat osallistua kaikki seuran jäsenet iästä ja sukellustaidosta riippumatta!

Haaste 2025: bongaa lajeja

Sukeltajaliiton tiedevaliokunta järjestää vuonna 2025 kaikille avoimen lajintunnistushaasteen "Bongaa 50 tai 100 veden asukkia”. Haaste on kaikille avoin, ja se sopii aivan kaikille aiemmasta lajintunnistusosaamisesta riippumatta. Haasteen voi suorittaa myös sukeltamatta.

Haasteessa on kaksi sarjaa, "Bongaa 50 veden asukkia" ja "Bongaa 100 veden asukkia". Haasteessa on tarkoitus havaita vuoden 2025 aikana 50 tai 100 suomalaista, vedessä tai vesistöjen äärellä elävää kasvia ja eläintä. Havaintoja saa kerätä selkärangattomista eläimistä, makrolevistä, kasveista, kaloista sekä muista selkärankaisista nisäkkäitä ja lintuja lukuun ottamatta.

Tee havainnot luontoa kunnioittaen

Lajeja saa bongailla esimerkiksi sukeltamalla, snorklaamalla, vapaasukeltamalla, vedessä kahlaamalla ja rannalta sekä veneestä käsin. Tarkkailu on kuitenkin tehtävä luontoa kunnioittaen. Eläimiä ei saa vahingoittaa, ja mahdollisen tarkastelun jälkeen ne tulee palauttaa takaisin alkuperäiseen paikkaansa. Lisäksi rauhoitettujen lajien keräily ja häiritseminen on luonnonsuojelulain nojalla kielletty. Kaikki havainnot tulee tehdä vuoden 2025 aikana Suomessa; sitä vanhempia tai ulkomailla tehtyjä havaintoja haasteeseen ei kirjata.

Kirjaa havainnot

Havainnot kirjataan (ruksittamalla) tunnistuslomakkeelle, joka on ladattavissa sekä pdf- että excel-muotoisina. Lomakkeelle voit kirjata myös havaintopäivän ja -paikan. Tunnistuslomakkeelle on listattu reilut 200 yleisintä selkärangatonta, makrolevää, kasvia ja selkärankaista sekä Itämerestä että makeista vesistä. Listaus on kuitenkin vain havainnoinnin tukena, ja myös listan ulkopuolisia havaintoja saa kirjata. Koska monet varsinkin vedessä elävistä selkärangattomista on haastava tai mahdoton määrittää lajilleen asti, hyväksytään lomakkeelle myös mm. lahko-, heimo- ja sukutason määrityksiä. Kaikki hienot havainnot saa siten kirjata, eikä tarkoitus ole kilpailla lajintunnistusosaamisella!

Lähetä havainnot

Kun olet kerännyt valintasi mukaan joko 50 tai 100 veden asukkia kasaan, lähetä täytetty tunnistuslomake sähköpostitse Sukeltajaliiton toimistoon osoitteeseen heli.halava at sukeltaja.fi. Pdf-tiedostot voit lähettää valokuvana tai skannattuna.

Tämän lisäksi kannustamme kirjaamaan kaikki havainnot havaintopaikkoineen myös laji.fi tai inaturalist.fi -tietokantaan, jolloin ne tuovat jatkossakin biologeille ja tutkijoille arvokasta tietoa eri lajien levinneisyyksistä ja yleisyyksistä Suomessa.

Vuoden lopussa arvomme palkintoja kaikkien osallistuneiden kesken.

Bongauslomakkeet ja haasteen logon löydät materiaalipankista.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä nuorisopäällikköön heli.halava at sukeltaja.fi.

 

Linkkejä lajintunnistuksen avuksi

Kaikki ryhmät:
- Vesieliöiden lajintunnistusmateriaali Pinkassa
- iNautralist

Itämeri:
- VELMU-lajintunnistuskortit
- Itämeri.fi, Itämeren lajistoa
- Luontoportti: Itämeri
- BSAG: Tutki Itämeren elämää

Makean veden selkärangattomat:
- Veden väkeä -opas
- Pohjaeläinkortit
- Ötökkätieto.fi

Vesikasvit:
- Veden viidakkoa -opas
- Pohjolan kasveja Pinkassa
- Pohjolan kasvien pauloissa

Kalat:
- Yleisimmät kalalajit- Kalatalouden keskusliitto
- Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura
- Luontoportti: Kalat

Muut selkärankaiset:
- Sammakkolampi.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita