Uppopallo
Uppopallo on taktinen ja nopeatempoinen kontaktilaji. Kolmiulotteisuus lisää peliin oman haasteensa, sillä syöttö tai vastustaja voi tulla miltä suunnalta tahansa, myös ylä- tai alapuolelta.
Uppopalloa pelataan uima-altaan syvässä päässä pinnan alla. Joukkue pyrkii palloa kuljettamalla ja syöttelemällä tekemään maaleja koriin, joka on kiinnitetty altaan pohjaan. Pelivälineenä on suolavedellä täytetty uppoava pallo. Joukkueessa on 15 pelaajaa, joista samaan aikaan vedessä on kuusi pelaajaa. Toiset kuusi huilaavat vaihtopenkillä ja kolme on varalla.
Ottelu kestää 2 x 15 minuuttia. Pelaaja on altaassa 1–2 minuuttia kerrallaan ja tekee 10–20 sekunnin sukelluksia. Uppopallo vaatii siis hyvää hengenpidätystaitoa, nopeutta, ketteryyttä, voimaa ja pelisilmää. Peli on fyysinen, sillä vartalotaklaus on sallittu oikein tehtynä.
Varusteet
Otteluissa toisella joukkueella on sininen ja toisella valkoinen asu. Uimalakki on varustettu korvasuojuksilla ja pelinumerolla. Lakki suojaa korvalehteä repeytymiseltä. Maskissa tulee olla laaja näkökenttä mutta pieni ilmatilavuus. Snorkkeli on tavallista snorkkelia paksumpi ja lyhyempi, jotta ilma vaihtuu tehokkaasti. Räpylät ovat umpikantaiset, ja niiden jäykkyys kannattaa valita oman potkun mukaan.
Kilpailut
Suomessa pelataan miesten SM-sarjaa, 1. ja 2. divisioonaa ja nuorten SM-sarjaa. Lisäksi järjestetään cup-turnauksia. Naisten joukkueet pelaavat miesten sarjassa. Suomen uppopallomaajoukkueet ovat kilpailleet PM-, EM- ja MM-mitaleista.
Lisätietoa uppopallosta saa www.uppopallo.fi-sivustolta ja urheiluvaliokunnalta.
Seuraavat yritykset tukivat miesten maajoukkueen matkaa kohti vuoden 2022 EM-kilpailuja Stavangerissa.