Biosukelluskurssilla harjoiteltiin tutkimussukeltajan töitä
24.1.2020
Jyväskylän yliopiston tarjoama biosukelluskurssi järjestettiin loppukesällä 2019 jälleen usean vuoden tauon jälkeen. Kurssi järjestettiin luonnonkauniilla Konneveden tutkimusasemalla 28.-30.8.2019, ja vetäjänä toimi tutkija ja meribiologi Pauliina Ahti. Kurssin esitaitovaatimuksia olivat suoritettu laitesukelluksen peruskurssi ja kuivapuvulla sukeltamisen taito – pitkän linjan sukelluskokemusta ei osallistujilta kuitenkaan vaadittu. Kurssi ei tarjonnut virallista tutkimussukeltajan tutkintoon johtavaa koulutusta, vaan toimi pikemminkin johdantona tutkimussukeltamisen pariin.
Kaikki veden alla tehtävä työ lähtee liikkeelle aivan perusasioista, kuten hyvästä nosteenhallinnasta, työturvallisuudesta ja yhteistyöstä oman parin kanssa. Kurssisukellukset aloitettiinkin näitä perustaitoja harjoitellen ja kerraten. Työmenetelmistä pääsimme kokeilemaan mm. Kautsky-kehikkoa ja putkinoudinta sekä harjoittelemaan sukelluslinjan tekemistä. Näitä harjoiteltiin ensin kuivalla maalla, sitten snorklaten ja lopuksi sukeltaen. Hienon lisän kurssiin toi mahdollisuus kokeilla kauko-ohjattavan sukellusrobotin (ROV) ohjaamista, kun yliopistonlehtori Timo Marjomäki tuli esittämään meille ROVin käyttöä.
Tieteellinen sukeltaminen eroaa monin tavoin harrastesukeltamisesta. Sukellusten suunnittelu tulee aina tehdä tutkimuskysymys edellä, eikä veden alla tavoitteena niinkään ole elämyksellinen kokemus, vaan edustavat näytteet ja hyvät havainnot. Työ vaatii usein pohjan tahallista pöllyttämistä ja ylimääräisen tavaran kantamista hankalasti mukana sukelluksilla. Kurssilla sukeltaessamme muistutimme todellakin “joulukuusia”, kun liivin ja puvun lähes jokaiseen D-lenkkiin oli kiinnitetty jotain ylimääräistä!
Biologille sukeltaminen tarjoaa uudenlaisen “näyteikkunan” ja työkaluja vedenalaisen elämän tutkimiseen. Vesiluonnon kokonaisvaltainen kartoittaminen on usein vaikeaa tai mahdotonta pelkästään pinnalta käsin. Sukeltamalla pääsemme konkreettisesti näkemään itse, mitä veden alla tapahtuu ja voimme määrittää kasvilajeja tai arvioida pohjan laatua helposti kenttäolosuhteissa. Hyville biosukeltajille onkin usein kysyntää sekä työelämässä että tieteellisen tutkimuksen parissa.
Biosukelluskurssi jäi mieleen yhtenä yliopistoelämän parhaista kursseista. Lämpimät loppukesän päivät ja yhteiset illanvietot pienellä mutta sitäkin innokkaammalla sukellusporukalla olivat kokemus, joka ei unohdu.
Teksti: Jaana Lahdenniemi & Sabrina Nykänen
Kuvat ja video: Anna Kekkonen