Sve | En | Ru

Vesiluonnon suojelu

Jätä vain kuplia

Sukeltaja on luonnon ystävä ja tekee kestäviä valintoja luonnon hyväksi. Hän vie mennessään kaiken, minkä on tuonutkin ja jättää jälkeensä vain kuplia. Hän suosii kimppakyytejä sukelluskohteille.
Vesillä liikutaan luontoa ja muita veneilijöitä kunnioittaen: ei pörrätä lintujen pesimäluotojen tai mökkilaitureiden lähistöllä eikä laivaväylillä. Kompressoria käytetään niin, ettei siitä ole häiriötä muille eikä siitä valu öljyä maahan.
Vesistöt ovat harrastusympäristömme - pidetään niistä huolta.

Rantojensiivoustalkoot

Sukellusseurat puhdistavat säännöllisesti uimarantoja kuntien ja kaupunkien apuna.
Näin rannat pysyvät turvallisina uida ja viettää kesäpäivää.

Sukeltaja on yhteiskunnan silmät veden alla

Sukeltajat pääsevät tarkastelemaan luontoa pinnan alle, minne muilla on harvoin pääsy. Kuljemme samoilla kohteilla kaikkina vuodenaikoina ja vuosi toisensa jälkeen, joten havaitsemme vesistöjen muutokset herkästi.
Onko näkyvyys huonotunut vai parantunut? Onko veden puhtaudesta kertova lajisto lisääntynyt vai vähentynyt? Näitä havaintoja sukeltajat tuovat tutkijoiden ja muun yhteiskunnan tietoon.

  • Kalahavainnot. Tutkijat keräävät tietoa puutteellisesti tunnetuista kalalajeista, joita sukeltajilla saattaa olla hyvä mahdollisuus havaita. Tutustu lajeihin ja ilmoita havaintosi täällä.
  • Vieraslajit. Vesistöihimme saapuu jatkuvasti vieraita lajeja, jotka levitessään voivat aiheuttaa vahinkoa elinympäristölleen. Tutkijat keräävät tietoa vieraslajien esiintymisestä. Tutustu lajeihin ja ilmoita havaintosi täällä.
  • Miinat. Löysitkö sukelluksella erikoisen esineen, joka voisi olla miina?
    Älä koske esineeseen, merkitse paikka ja ilmoita poliisille.
  • Öljyvuodot. Jos havaitset hylyllä öljyä, kyseessä saattaa olla öljyvuoto.
    Ilmoita ympäristövahingoista meripelastuskeskukseen, VTS-keskukseen tai hätäkeskukseen. 

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita