Sve | En | Ru

Sukellusurheilu

Sukelluksessa on lajeja, joita voi harrastaa paitsi omaksi ilokseen ja kunnonkohotusmielessä, mutta myös tavoitteellisesti kilpaillen. Sukelluksen urheilulajeissa kilpaillaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Myös lapsille ja nuorille on kilpailutoimintaa.

Sukeltajaliitto on toiminut menestyksekkäästi useiden eri lajien arvokilpailujen järjestäjänä:

  • Uppopallon EM-kilpailut 2005, Helsinki
  • Uppopallon MM-kilpailut 2011, Helsinki
  • Uppopallon nuorten avoimet EM-kilpailut 2012, Riihimäki
  • Sukelluskalastuksen Euro-Afrikan mestaruuskilpailut 2013, Helsinki
  • Vapaasukelluksen allaslajien MM-kilpailut 2016, Turku
  • Uppopallon EM-kilpailut 2017, Helsinki
  • Sukelluskalastuksen järvi-EM-kilpailut 2022, Punkaharju

Antidopingtyö ja reilu kilpailu

Sukeltajaliitto ja sen jäsenseurat noudattavat urheilun antidopingsäännöstöä ja reilun kilpailun periaatteita kilpailutoiminnassa. Nämä on kuvattu Sukeltajaliiton Reilun kilpailun ohjelmassa.

Liitolla on SUEKin koulutuksen käynyt kouluttaja, joka voi järjestää sisäisiä antidoping- ja kilpailumanipulaatiokoulutuksia mm. maajoukkueillemme. Jos toivot koulutusta seurallesi tai joukkueellesi, ota yhteyttä hannu.ahonen at sukeltaja.fi. Maajoukkueet voivat myös edelleen tilata koulutusta SUEKlta, koulutus on maksuton. Tiedustelut SUEKin koulutuspäälliköltä.

Yleistä tietoa antidopingista ja reilun kilpailun periaatteista löytyy Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n verkkosivuilta www.suek.fi. SUEKilla on mm. Puhtaasti Paras -verkkokoulutus, jonka avulla urheilijat ja heidän taustajoukkonsa sekä muut asiasta kiinnostuneet voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingtoiminnasta. Reilusti Paras -verkkokoulutus auttaa niin urheilijoita kuin muitakin urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen.

Erkka erivapauskone antaa urheilijalle tietoa siitä, miten edetä erivapausasian kanssa

Tietoa erivapauksista löytyy täältä  sekä liiton Reilun kilpailun ohjelmasta

Kansainvälisen tason urheilijoiden sekä kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien urheilijoiden erivapauksista vastaa kansainvälinen lajiliitto. Erivapautta kansainväliseen kilpailutoimintaan haetaan lajin kansainväliseltä järjestöltä kulloinkin voimassa olevan ohjeistuksen mukaisesti. Lisätietoa Reilun kilpailun ohjelmasta

Antidopingsäännöstö löytyy täältä.

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -julkaisu löytyy täältä.

Lataa KAMU-lääkehaku mobiilisovellus kännykkääsi

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n mobiilisovellus Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa eli KAMU auttaa urheilijaa arjessa. KAMU-lääkehaussa voi tarkistaa Suomessa saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita. Samalla urheilija voi merkitä KAMU-sovellukseen lääkevalmisteet, joita hän käyttää. Näin tieto kulkee aina hänen mukanaan, niin apteekissa kuin dopingtestissä. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä.

ILMOita urheilurikkomuksista

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Lisätietoja ja linkit, joissa voi tehdä ilmoituksen


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita