Sve | En | Ru

Sukelluksen rohkea ja monipuolinen pioneeri

Timo Vikman 1946−2021

 

Psykologi, sukelluskirjailija ja todellinen sukelluksen Grand Old Man Timo Vikman menehtyi 13.5. 2021. Sukeltaminen oli Timolle enemmän kuin harrastus, se oli elämäntapa.

Timo oli tunnetusti nopealiikkeinen mies. Kun häntä ei 70-luvulla hyväksytty jäseneksi paikalliseen sukellusseuraan, hän päätti perustaa oman. Syntyi Tampereen Urheilusukeltajat, joka on aikojen saatossa kasvanut Suomen suurimmaksi sukellusseuraksi. Alusta alkaen periaatteena on ollut, että kaikki ovat tervetulleita jäseneksi. Timo koulutti perusteellisesti ja toimi aktiivisesti seurassa, mutta antoi tilaa myös muille.

Uusi innostus syntyi 2000-luvulla, kun riihimäkeläisten sukeltajien ja muutaman tekniikkasukeltajan uskomattoman hyvä tasapainon hallinta teki syvän vaikutuksen Timoon. Timo halusi oppia tämän sukelluksen perustaidon täydellisesti ja opettaa sen myös muille jo peruskurssilla. Tasapainotuksen harjoittelu oli lähes maanista. Eräässä harjoitteista leijuttiin välivedessä kaksikin tuntia liikuttamatta lihastakaan.

Timo oli aikanaan varmasti Suomen monipuolisin psykologi. Timolla oli sorvaamo, hän pelasi lentopalloa ja juoksi jopa 130 kilometriä viikossa. Voi olla, että nuo kaikki asiat eivät tapahtuneet ihan samaan aikaan, mutta siinä sivussa Timo rakensi sukellustukialusta vanhasta sumppualuksesta Ragnista. Ragni oli tuotu Tampereelle Ratinan suvantoon mereltä rakennushommia varten. Bussikuski oli kertonut Timon äidille, että joku hullu rakentaa tuota venettä koko ajan, jouluaattonakin siellä oli valot päällä!

Ragnia Timo käytti tukialuksena, kun hän kuvasi TV 2:lle elokuvaansa “Sukeltaja vetäytyy vuorille”. Elokuva on syväluotaava kuvaus sukeltajan sisimpään, Timon tapaan. Elokuvaa on sittemmin esitetty Tampereen Urheilusukeltajien juhlissa ja illanvietoissa.

Timo tunnetaan parhaimmin sukelluspiireissä Sukellus-kirjoistaan, joita hän teki aluksi Pekka Mattilan kanssa ja lopuksi yksin. Kaikki alkoi siitä, kun sukelluskursseille ei ollut olemassa oppimateriaalia. Pekka ja Timo tekivät sukelluskoulutukseen monisteen, johon he itse eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä, ja päättivät siksi tehdä aiheesta oppikirjan. Kirjasta tuli lopulta laadukas sukelluksen yleisteos ja painoksiakin kertyi lukuisia. Viimeisimmät painokset Timo teki yhteistyössä Sukeltajaliiton kanssa.

Timo oli hyvin vaativa kirjan laadun suhteen, sen saimme häntä kirjan teossa auttaneet huomata. Vedenalaisten kuvasten malliksi joutuminen tiesi samaa rataa uimista uudelleen ja uudelleen. Ja jos jälkeenpäin huomattiin, että joku varuste ei ollut tarkasti paikallaan, kuvaus uusittiin armotta.

Timo noudatti yhtä oppia kaikessa tekemisessään, ja se oli hajeen minimoiminen. Haje on fysiikasta tuttua entropiaa, joka syntyy esimerkiksi, jos aterian jälkeen ei heti tiskaa ja laita astioita kaappiin. Joskus saattoi jopa käydä niin, että Timo otti lautasen ruokavieraan kädestä melkein kesken ruokailun ja tiskaisi sen saman tien. Samaa periaatetta Timo noudatti seuran täyttöasemalla, jossa aika pullojen täyttyessä oli käytettävä yhteisen tilan siivoamiseen ja järjestämiseen.

Timo oli pioneeri monella tapaa. Hän aloitti sukeltamisen aikana, jolloin moniakaan varusteita ei voinut ostaa kaupasta, vaan ne oli joko tehtävä itse tai teetettävä jollakin toisella. Samoin oli asian laita sukellustietämyksen kanssa, oli otettava itse selvää asioista. Timolla oli valtava tarve saada asioita tapahtumaan ja rohkeutta kokeilla ja rohkeutta myös epäonnistua. Sellainen toiminta tuo väistämättä myös menestystä, joista me kaikki sukeltajat voimme nauttia.

Timo oli iso persoona, ja hän oli valmis auttamaan kärsivällisesti ja pyyteettömästi jokaista, joka apua tarvitsi. Meille Timon ystäville Timon poismeno jätti suuren tyhjän aukon. Parhaiten muistamme Timon hienoa elämää pitämällä lajiamme hänen ihanteidensa mukaisena: kaikille mahdollisena, avoimena sekä eteenpäin katsovana ja kehittyvänä − hyvässä tasapainotuksessa.

 

Teksti: Jouko Laitinen ja Jyrki Lähde. Kirjoittajat ovat Timon pitkäaikaisia ystäviä ja sukellustovereita.

Kuva: Timo Vikmanin arkisto


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita