Sve | En | Ru

Turvallinen toimintaympäristö

Sukellusharrastuksen tulee olla turvallista fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti, ja tämä koskee kaikkea Sukeltajaliiton ja sen jäsenten toimintaa. Sukellustoiminnan turvallisuutta varmistetaan turvaohjeilla, koulutuksella ja asennekasvatuksella. Sukeltajaliitto on liittynyt urheiluyhteisön vakavien eettisten asioiden yhteiseen kurinpitojärjestelmään  huhtikuussa 2022.

Sukeltajaliiton kurinpitosääntö

Sukeltajaliiton eettisissä ohjeissa kuvataan, miten jokaiselle taataan oikeus olla mukana toiminnassa ja tuntea olonsa turvalliseksi, tervetulleeksi ja hyväksytyksi.

Sukeltajaliiton eettiset ohjeet

Sukeltajaliiton turvallisuussuunnitelma

Snorkkelisukelluksen turvaohje

Vapaasukelluksen ja sukelluskalastuksen turvaohje

Laitesukelluksen turvaohje

Sukeltajan terveysselvitys ja lääkärintarkastus

Hyödyllisiä linkkejä

Et ole yksin -palvelu on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa.

Vastuullinen valmentaja -verkkokurssin suorittaminen on edellytys valmentajana, ohjaajana ja kouluttajana toimimiselle Sukeltajaliitossa ja liiton jäsenseuroissa. Verkkokurssilla tutustutaan vastuulliseen ja hyvään valmentamiseen, ohjaamiseen ja kouluttamiseen, sekä opitaan fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti turvallisen toimintaympäristön edistämisestä. Kurssin suorittamalla valmentajat, ohjaajat ja kouluttajat osoittavat sitoutumisensa vastuulliseen toimintatapaan.

Nuori mieli urheilussa -verkkokurssi opastaa, miten harjoituksissa voidaan edistää ja tukea nuorten mielen hyvinvointia. MIELI ry:n suunnittelema verkkokurssi sopii kaikille valmentajille, ohjaajille, ja kouluttajille aloittelijoista kokeneempiin, ja se on sisällytetty Sukeltajaliiton ohjaaja- ja kouluttajakurssien suositeltuihin sisältöihin. Lisäksi kurssia suositellaan henkilöille, jotka ovat lasten ja nuorten urheiluseurantoiminnassa mukana, kuten seuran johto ja huoltajat.

Oppaat urheiluseuran ja urheilutapahtuman häirintäyhdyshenkilöille:

Häirintäyhdyshenkilön opas: Häirintäyhdyshenkilönä liikunta- ja urheilujärjestössä
Häirintäyhdyshenkilön opas: Häirintäyhdyshenkilönä liikunta- ja urheilutapahtumassa

Oppaat tarjoavat tukea käytännön työhön urheilu- ja liikuntatoimijoiden häirintäyhdyshenkilöille ja seurajohdolle ja antaa konkreettisia vinkkejä häirintäyhdyshenkilötoiminnan aloittamiseen, tehtävään perehtymiseen, häirintäyhdyshenkilönä toimimiseen ja toimintaa tukeviin rakenteisiin.


Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita