Uutiset

Julkaistu 23.9.2024

Vapaasukelluksessa kaksi uutta Suomen ennätystä

Iiris Ala-Olla, 27, ja Janita Kulkula, 34, sukelsivat uudet vapaasukelluksen Suomen ennätykset Sunken logs MiniComp 2024 -kilpailuissa Paimiossa sunnuntaina. 

Ala-Olla sukelsi staattisessa hengenpidätyksessä 7 minuuttia ja 42 sekuntia ja paransi omaa Suomen ja Pohjoismaiden ennätystään kuudella sekunnilla. Staattisessa hengenpidätyksessä pidätetään hengitystä paikoillaan kelluen veden pinnalla. 

- Lähdin sukeltamaan ilman erityisiä tavoitteita, koska allastreenikausi on vasta aluillaan. Sukelluksen aikana oli useampia vaikeita hetkiä, jotka vaativat henkistä ponnistelua. Olin tyytyväinen, että pääsin vaikeiden kohtien yli. 7 minuutin ja 10 sekunnin kohdalla tiesin, että nyt teen uuden ennätyksen. Iloitsen siitä, että pintautuminen oli oikea-aikainen, Ala-Olla kertoo.

Kulkula ja Ala-Olla avustivat toisiaan ennätyssukelluksillaan. Kulkula kertoo Ala-Ollan sukelluksesta: ”Oli hienoa seurata vierestä Iiriksen sukellusta. Iiris sukeltaa aina varmasti ja vähäeleisesti ja vasta kuuden minuutin kohdalla alkoi näkyä vaikeuksia ulospäin. Arvelinkin, että tästä tulisi Iirikselle hyvä sukellus.” 

Kulkula sukelsi pituutta ilman räpylöitä 154 metriä ja teki samalla oman ennätyksensä. Kulkula sukelsi rauhalliseen tahtiin ja sukellus kesti 3 minuuttia ja 13 sekuntia. Aiempi Suomen ennätys oli Paula Hietasella 146 metriä vuodelta 2016. 

- Näihin allaskilpailuihin tulin melkein suoraan syvyyskaudelta, enkä ollut varma millaisessa pituussukelluskunnossa olen syvyyskauden jälkeen, alle viikko sitten Korsikan syvyyssukelluksen MM-kilpailuista palannut Kulkula kertoo. 

- Etukäteen en osannut odottaa ennätyssukellusta, mutta sadan metrin jälkeen tunsin olevani vielä todella hyvässä hapessa ja ajattelin, että kauan odottamani Suomen ennätys saattaisi olla mahdollinen tällä sukelluksella. Ilokseni huomasin vielä ennen 150 metrin käännöstä, että happea riittää vielä käännökseen ja pieneen liukuun käännöksen jälkeen, Kulkula kertoo. 

- Olen harjoitellut pituussukellusta ilman räpylöitä seitsemän vuotta ja unelmoinut tästä ennätyksestä. Matkan varrella on tullut tehtyä useita muitakin Suomen ennätyksiä, mutta tämä laji on ehdottomasti lempilajini ja tätä ennätystä arvostan eniten. Oli hienoa tehdä ennätys samassa altaassa, jossa Paula Hietanen teki aiemman Suomen ennätyksen Kulkula kertoo.

Tapahtuman verkkosivut


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita