Uutiset

Julkaistu 5.6.2024

Ohjeita virtavesissä sukeltamiseen

Sukeltajaliitto ry, Museovirasto, Sukellussuunnistajat ry Nastola ja Elimäen kotiseutuyhdistys järjestivät 9.11.2023 Jokiarkeologian verkkotyöpajan osana Museoviraston Virtavesien kulttuuriperintö -hanketta.Verkkotyöpajassa havaittiin tarve koota virtaavissa sisävesissä sukeltamisen hyviä käytäntöjä yhteen asiakirjaan. 

Virtaavissa sisävesissä, kuten joet ja salmet, sukelletaan sekä harrastusmielessä että tutkimustyötä tehden. Näissä olosuhteissa sukeltamisessa on omat haasteensa verrattuna muunlaisiin vesistöihin. Jokiympäristöt ovat monimuotoisia ja vaihtelevia, kansainvälisillä sukelluskoulutusjärjestöillä ei juurikaan ole virtaavissa sisävesissä sukeltamiseen liittyvää koulutusta, eikä eri turvaohjeissakaan erityisemmin oteta kantaa virtaavissa vesissä sukeltamiseen. 

Virtaavissa sisävesissä sukeltamisen hyvät käytännöt-dokumenttiin on koottu virtaavissa sisävesissä sukeltamisen hyviä käytäntöjä sellaisina, kuin Sukeltajaliiton, Suomen meriarkeologisen seuran, Museoviraston, Sukellussuunnistajat ry Nastolan edustajien, Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ja Puolustusvoimien entisten ja nykyisten työntekijöiden ja eräiden muiden kokeneiden virtavesissä sukeltaneiden henkilöiden omakohtainen kokemus on hyväksi osoittanut. 

Pääpaino on kansalaistieteen harjoittajien ja tutkimussukeltajien sukeltamisessa, mutta tässä esitettyjä hyviä käytäntöjä voidaan myös soveltaa muuhunkin näissä olosuhteissa tapahtuvaan sukeltamiseen. 

Koska kansainvälinen ja valtakunnallinen kattava ohjeistus on puuttunut, ja koska kaikilla virtavesillä on omat erityispiirteensä, eri puolilla Suomea on syntynyt erilaisia paikallisia käytäntöjä ja toimintatapoja. Työryhmä julkaisee Virtaavissa sisävesissä sukeltamisen hyvät käytännöt -ohjeen pilottiversiona, ja pyytää kommentteja ja palautetta sen sisällöstä sekä lisää hyviä kokemuspohjaisia toimintavinkkejä kaikilta virtavesissä paljon sukeltaneilta harrastajilta ja ammattilaisilta. 

Palautteen perusteella dokumenttia muokataan ja päivitetään edelleen, ja tavoitteena on julkaista päivitetty versio syksyllä 2024. 

Palautteet ja kommentit pyydetään lähettämään 1.9.2024 mennessä tällä lomakkeella. Halutessasi voit myös olla yhteydessä Sukeltajaliiton koulutuspäällikkö Mika Rautiaiseen osoitteeseen mika.rautiainen at sukeltaja.fi  

Linkit: 

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita