Uutiset

Julkaistu 4.3.2021

Koronavirus ei näyttäisi leviävän vastuullisesti järjestetyissä ulkoilmatapahtumissa

Ulkoilu ja vastuullisesti järjestettyihin ulkoilutapahtumiin osallistuminen eivät näytä levittävän koronavirusta, selviää suomalaisten ulkoilujärjestöjen tekemästä kyselystä.

Suomen Latu, Suomen Vapaa-ajankalastajat, Sukeltajaliitto sekä Suomen Melonta- ja Soutuliitto tekivät sosiaalisessa mediassa kyselyn helmikuun kahdella viimeisellä viikolla. Kyselyllä haluttiin selvittää sekä ulkoliikunnassa että ulkoilutapahtumissa syntyneitä altistumisia ja tartuntoja.

Kyselyyn vastasi 1772 henkilöä, joista 98 prosenttia ilmoitti, etteivät ole tietääkseen altistuneet koronavirukselle ulkoillessaan tai osallistuessaan ulkoilutapahtumaan. Alle prosentti vastaajista, 17 vastaajaa, oli saanut tiedon altistumisesta ulkoilutapahtumaan osallistumisen tai ulkoilun jälkeen.

Vain neljä vastaajaa (0,2 % vastaajista) ilmoitti, että oli saanut tartunnan ulkoillessaan tai osallistuessaan ulkoilutapahtumaan. Vastaajat olivat osallistuneet hiihto- ja pilkkikilpailuihin, mutta tarkempaa tietoa tartunnasta ei ole. Yksi vastaajista oli saanut tartunnan oman arvionsa mukaan hiihtoretkellä latukahvilasta.

“Monesti tapahtumissa on itse ulkoiluaktiviteetin lisäksi ruokailu- ja huoltotiloja, joissa on saattanut syntyä tartuntaan johtanut kontakti”, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson kertoo.

Ulkoilutapahtuma on kuitenkin mahdollista järjestää turvallisesti, ilman kontakteja. Suomalaisten ulkoilujärjestöjen tietoon ei ole tätä ennen tullut tartuntaketjuja vastuullisesti järjestetyistä ulkotapahtumista.

"Tehokkainta tuntuu olevan lähikontaktien välttäminen, joten järjestäjien ja osallistujien tulee ensisijaisesti huolehtia riittävästä väljyydestä. Ulkoilutapahtumissa tämä pystytään järjestämään", Suomen Melonta- ja Soutuliiton toiminnanjohtaja Hannu Hämäläinen muistuttaa.

“Kyselyn tulos myös osoittaa, että sisä- ja ulkotapahtumien osallistujarajoituksien yhteismitallisuudelle ei ole perusteita”, toiminnanjohtaja Olli Saari Suomen Vapaa-ajankalastajista sanoo.

THL:n käyttämässä tilastoinnissa koronatartunnat on esitetty melko suurpiirteisesti: perhepiiri, työpaikat, yksityistilaisuudet, harrastukset, oppilaitokset ja työpaikat. Kysymykseen siitä, kuinka moni on saanut esimerkiksi ulkoilutapahtumassa koronatartunnan, ei löydy tilastotietoa.

“Virallisissa tilastoissa ulkoilu ei siis erotu altistumis- tai tartuntaketjujen lähteenä”, Suomen Ladun Eki Kalrsson sanoo.

Hallitus valmistelee parhaillaan, varmuuden vuoksi, Suomeen ulkonaliikkumiskieltoa, joka toteutuessaan voisi tarkoittaa yksittäisillä paikkakunnilla liikkumisrajoituksia.

Ulkoilu on tarjonnut koronapandemian aikana suomalaisille turvallisen tavan viettää vapaa-aikaa ja lisätä kokonaishyvinvointiaan.

“Oikeus ulkoiluun pitää ottaa huomioon myös mahdollisen ulkonaliikkumiskiellon aikana”, järjestöt linjaavat.

Lisätiedot

Suomen Latu, Eki Karlsson, puh. 044 328 3286, eki.karlsson at suomenlatu.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajat, Olli Saari, puh. 050 339 4660, olli.saari at vapaa-ajankalastaja.fi
Sukeltajaliitto, Sari Nuotio, puh. 040 525 6336, sari.nuotio at sukeltaja.fi
Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Hannu Hämäläinen, puh. 041 3100 721, hannu.hamalainen at smsl.fi


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita