Sve | En | Ru

Suomenlinnan Tykistölahden hirsiarkkupato 100 vuotta

Aika: 11.3.2017
Paikka: Helsinki
Järjestäjä: Sukeltajaliitto Ry
Kuvaus:

 

Hirsiarkku-Pate, sata vuotta pohjalla

Maailman suurimman vedenalaisen hirsiarkkupadon 100-vuotissyntymäpäivät.

Suomenlinnassa Tykistölahden pohjassa lepää todennäköisesti maailman suurin hirsistä rakennettu työmaapato, joka upposi rakennusvaiheessa sata vuotta sitten. 1980-luvulla massiivista hirsiarkkupatorakennetta mitattiin ja piirrettiin lähes sata sukellustuntia vapaaehtoistyönä. Tällä sukellustapahtumalla haluamme tehdä yhdessä vedenalaista kulttuuriperintöä tunnetuksi ja osoittaa arvostusta harrastajien tekemälle vapaaehtoistyölle. 

Lauantaina 11.3. sukeltajaryhmä kiinnittää satavuotiaaseen patoon muistolaatan. Muillekin asiasta kiinnostuneille talvisukeltajille tarjotaan tilaisuutta sukeltaa kohteella ennakkoon ilmoittautumalla (max 10 henkilöä). Sukellustoiminta toteutetaan Kustaanmiekan laivaliikenne huomioiden. Lue alempaa lisätiedot siitä, kuka voi sukeltaa kohteella tapahtumassa, ja ilmoittaudu kalenterin kautta.

Yleisö on tervetullut seuraamaan sukellustoimintaa ja viettämään Suomenlinnaan mukavaa talvista ulkoilupäivää!


Ohjelma

Tapahtumapaikka: Suomenlinna, Susisaari/Tykistönlahti, sukellusvene Vesikko.

La 11.3 klo 12–15
Pop Up -ulkoilmanäyttely padon historiasta (mm. videokuvaa veden alta)
Sukelluslaitteiden esittelyä (Sukellusseura H2O ry)
Buffet ja makkaragrilli, Suomenlinnailmiö ry (Suomenlinnan ala-asteen vanhempainyhdistys)

KLO 12
Syntymäpäiväjuhlien avaus, Sari Nuotio, Sukeltajaliitto
Hirsiarkkupato ja meriarkeologia, muistolaatan esittely, Minna Koivikko, Museovirasto
Sukeltajat kiinnittävät muistolaatan hylkyyn

KLO 13
Suurtelakkahanke ja Venäjän Itämeren laivasto, Ville Vänskä, Suomenlinna
Sukeltajia tulossa ja menossa tervehtimään Patea

KLO 14
Sukellusvene Vesikko, Paten lähinaapuri, Juha Joutsi, Sotamuseo
Sukeltajia tulossa ja menossa tervehtimään Patea

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Sukeltajaliitto, Museovirasto, Suomen meriarkeologinen seura, sukellusseurat H2O ja Urheilusukeltajat, Suomenlinnailmiö ry, SubZone Oy ja Alfons Håkans.
Kiitämme Sotamuseota, Suomenlinnan K-kauppaa ja Suomenlinnan hoitokuntaa avusta.

Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuman Facebook-sivu

 

Ohjeet sukeltamaan tuleville

SUKELLUSTOIMINTA TAPAHTUMAN AIKANA

AIKATAULU

Yleisösukeltajia suositellaan saapumaan paikalle viimeistään klo 11.20 Kauppatorilta lähtevällä lautalla. Suomenlinnan puolella on sukellusvälineille järjestetty kuljetus tapahtumapaikalle, mainitse kuljetustarpeestasi ilmoittautumisen yhteydessä.

KOHDE

Hirsiarkkupato on nähtävissä 3D-mallinnuksessa etukäteen. Narutettu reitti alkaa Sukellusvene Vesikon luota ja menee salmen poikki arkun toiseen päähän. Sukeltajien tulee palata samaa reittiä.

SYVYYS

Padon itäpuolella on max 24 m vettä, sukeltajien max syvyys reitillä on 16 m.

SUKELTAMINEN

• Ennalta sovittu ”seremoniasukeltajaryhmä” kiinnittää päivän aikana patoon muistolaatan, tapahtuma kuvataan ja kohdetta kuvataan 3D-mallinnusta varten.

• Tapahtumassa tarjotaan lisäksi noin 10 sukeltajalle mahdollisuus sukeltamaa monumentaaliselle hirsiarkkupadolle. Sukellukset tehdään parisukelluksina tai 2–3 sukeltajan tiimeissä. Päivän olosuhteet vaikuttavat sukellustoimintaan

VAATIMUKSET

• Kokenut talvisukeltaja (P2-taso tai enemmän), edellinen talvisukellus kaudelta 2016–2017. Vakuutukset voimassa, lääkärintodistus voimassa ja sukeltajan terveysselvityslomake täytettynä ja palautettuna sukellusvanhimmalle. Terveysselvityslomake löytyy osoitteesta https://www.sukeltaja.fi/files/pdf/963/Terveysselvityslomake.pdf

• Jos kohteella on jääkansi, sukelletaan vain asianmukaisella koulutuksella (kansainvälisen koulutusjärjestön cave- tai mine-koulutuksella narutettua reittiä pitkin). Jos narutetaan pintanaruilla, niin sukellukset ovat lyhyempiä ja yksi sukeltaja per naru.

SUKELLUSTURVALLISUUS, HUOMIOITAVAA

Padon yli menee kaapeleita, joita on varottava (takertumisvaara). Sukellukset on ajoitettu aikaan, jolloin ei ole linjaliikennettä. Pienempiä aluksia voi mennä ohi aiheuttaen virtauksia. Silloin on pidettävä kiinni rakenteesta (tai kivistä), ettei virta kuljeta pois padolta. Virtaukset menevät ohi muutamassa minuutissa. Jääolosuhteet selviävät vasta samana aamuna.

VASTUUHENKILÖT

Sukellusvanhin Sami Järvinen (Sukeltajaliitto), turvasukeltajat Pasi Lammi ja Timo Laaksonen (H2O).

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittaudu Sukeltajaliiton tapahtumakalenterissa, ilmoita lisätiedoissa voimassa oleva sukellusluokituksesi ja missä sinut on vakuutettu. Itse sukellustapahtumasta voi kysyä lisätietoja Sami Järviseltä, sami.jarvinen@sukeltaja.fi, p. 0400 600 667.

 

 

 

 

  Ilmoittaudu tapahtumaan