Uutiset

Julkaistu 1.10.2024

Sukeltajaliiton hallitus tiedottaa

Sukeltajaliiton hallitus kokoontui 26.9. etäyhteydellä.

Syyskokous Seinäjoella 26.10.

Liiton hallitus valmisteli syyskokousasioita. Toivomme kokoukseen runsasta osanottoa paikan päällä. Kokous järjestetään hybridikokouksena, eli siihen on myös etäosallistumismahdollisuus. Sujuvien järjestelyjen turvaamiseksi kokoukseen tulee ilmoittautua etukäteen. Kokouskutsu ilmoittautumisohjeineen julkaistiin perjantaina liiton kotisivuilla. Kutsussa on tietoa myös ennen varsinaista kokousta järjestettävästä Sukellusseuran tulevaisuus -työpajasta, tervetuloa mukaan!

Hallitus päätti Sukeltajaliiton ympäristöpalkinnon saajasta, ja palkinto jaetaan syyskokouksessa.

 

Ehdolle hallitusvaaliin

Syyskokouksessa käydään hallitusvaali. Tällä hetkellä tiedossa olevat ehdokkaat esittäytyvät Liiton kotisivuilla.

Mikäli hallitustyöskentely kiinnostaa, ole mielellään yhteydessä ehdollepanotoimikuntaan tai voit täyttää suoraan lomakkeen ehdolle asettumista varten liiton kotisivuilla. Tehtäviin valituilla on erinomainen mahdollisuus verkostoitua, ja heillä on keskeinen rooli sukelluslajimme eri osa-alueiden kehittämisessä.

Lue lisää ehdolle asettumisesta

 

Seurojen puheenjohtajat taas koolle

Liiton puheenjohtaja Harri Nieminen kutsuu jälleen seurojen puheenjohtajat koolle. Seuraava puheenjohtajailta järjestetään ke 9.10. klo 19.00−21.00 Teamsin välityksellä. Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Illan aiheet linkittyvät liiton käynnissä olevaan tulevaisuustyöhön ja rullaavaan strategiaan siirtymiseen:

  • Millainen seura vetää harrastajia puoleensa tänään ja tulevaisuudessa? Mitä nykyiset ja tulevat harrastajat hakevat ja arvostavat?
  • Tekijöitä seurojen kasvun ja hiipumisen takana.
  • Millainen sukellusharrastus vetää puoleensa? Mihin suuntaan ollaan menossa?
  • Millaiset harrastajat ovat pudokkaita ja putoamisvaarassa?
  • Seuran kyvykkyys toteuttaa harrastajia kiinnostavaa ja puoleensavetävää toimintaa?
  • Liiton tavoiteltava rooli uudistumisnäkökulmasta? Miten ja millaisin toiminnoin ja palveluin liitto voi parhaiten tukea seuroja em. asioissa?

Lisäksi liiton syyskokouksessa käytävän puheenjohtajavaalin ehdokkaat esittäytyvät, ja heille on mahdollista esittää kysymyksiä.

Ilmoittaudu puheenjohtajailtaan

 

Liiton hankeavustusta jatketaan myös ensi vuonna

Liiton hallitus päätti hankeavustuksen jatkamisesta myös ensi vuonna. Liitto julkistaa hakuun vuodelle 2025 avustuksen, jota liiton jäsenyhteisöt voivat hakea sellaisiin hankkeisiin, jotka palvelevat laajempaa sukellusyhteisöä kuin omaa seuraa. Haku päättyy vuoden 2024 lopussa, ja päätös saajasta tai saajista tehdään jo hallituksen tammikuun kokouksessa.

Avustuksen suuruus on 1000 euroa, ja se voidaan hallituksen päätöksellä jakaa myös useamman hankkeen kesken. Avustus saadaan käyttöön osoittamalla hankkeen todelliset kulut sen valmistumisen jälkeen. Talkootyötä itsessään ei voi laskea hankkeen kuluksi, mutta syntyneet kustannukset esimerkiksi hankituista tarvikkeista tai materiaaleista kyllä. Mikäli seura tekee myös omaa varainhankintaa hankkeen rahoittamiseksi, liitto maksaa tukea enimmillään sen verran, että hankkeen lopputulos on 0 euroa riippumatta siitä, mille summalle hankerahoitus on myönnetty.

Vuonna 2024 hankeavustus myönnettiin Riihimäen Urheilusukeltajat ry:lle Iso-Melkuttimen sukelluspaikan tien kunnostamiseen.

 

Sukeltaja-lehti siirtyy verkkoalustalle ensi vuonna

Sukeltaja-lehti nykyisessä pdf-muodossaan ei ole tavoittanut riittävässä määrin lukijoita. Hallitus teki päätöksen siirtyä pdf-muotoisesta näköislehdestä jatkuvasti päivittyvään verkkolehteen ensi vuonna. Lehti tulee olemaan avoin kaikille, eli siihen ei tarvitse kirjautua ja sitä voi lukea kuka tahansa sukelluksesta kiinnostunut.

Verkkolehti lisää sukelluksen ja seurojen näkyvyyttä, ja sen sisältöä on helppo jakaa omilla kanavilla. Lehti tarjoaa sukeltajille mahdollisuuden saada omia tekstejään, kuviaan ja videoitaan koko sukeltajayhteisön nähtäville.

 

Uusi palkitseminen: CMAS M4 -kouluttaja

Hallitus päätti lisätä uuden palkitsemisen liiton palkitsemissääntöihin. CMAS M4 -kouluttaja on kunnia-arvo, jonka liiton hallitus voi myöntää nykyiselle tai entiselle CMAS M3 -kouluttajalle, jonka koulutustoiminta on ollut erityisen huomattavaa. Henkilö on toiminut CMAS M3 -kouluttajana vähintään 10 vuotta ja edistänyt sukellus- ja koulutustoimintaa kansallisella tai kansainvälisellä tasolla, esimerkiksi osallistumalla sisällöntuotantoon, järjestämällä kouluttajakoulutusta, toimimalla liittokouluttajana, valiokuntatyössä, Sukeltajaliiton muissa luottamustehtävissä tai kansainvälisissä luottamustehtävissä, ja hän on osoittanut sukellus- ja koulutustoiminnassaan esimerkillisiä toimintatapoja. Palkittavan ei tarvitse enää olla aktiivinen kouluttaja.

 

DAN Europe jatkaa vakuutuskumppaninamme, sukeltajavakuutuksesta syyskampanja

Sukeltajaliitto jatkaa yhteistyötä DAN Europen kanssa myös ensi vuonna. Tarjoamamme jäsenvakuutus ja kilpailulisenssit tulevat heidän kauttaan. Haluamme kiinnittää jäsenten huomiota vakuutusturvaan, ja tarjoamme nyt syyskaudella vakuutuksen ottaville sukeltajavakuutuksen edulliseen kampanjahintaan 50 euroa. Vakuutus on voimassa vuoden loppuun.

Osta vakuutus kampanjahintaan

 

Diversnight 2.11.

Marraskuussa vietetään tuttuun tapaan Diversnightia. 2.11. klo 20.24 sukelletaan yhtä aikaa eri puolla maailmaa. Ilmoita oma sukellustapahtumasi diversnight.com-sivustolle, rekisteröinti on jo avattu.

 

Opas urheiluseurojen häirintäyhdyshenkilöille

Väestöliiton Et ole yksin -palvelu, Finlands Svenska Idrott, Salibandyliitto ja Suomen Työväen Urheiluliitto ovat 12.9. julkaisseet urheilutoimijoille suunnatun häirintäyhdyshenkilöoppaan. Tämä ilmainen opas tarjoaa konkreettisia vinkkejä työn käynnistämiseen ja häirintäyhdyshenkilönä toimimiseen.

 

Hallituksen viimeinen suunniteltu kokous on lauantaina 14.12. Sitä ennen hallitus tulee tekemään päätöksen erillisessä kokouksessa 7.10. verkkolehtialustan toimittajasta.

 

Puheenjohtaja Harri Nieminen, harri.nieminen at sukeltaja.fi

Toiminnanjohtaja Sari Nuotio, sari.nuotio at sukeltaja.fi

 


Kaikki uutiset »

Mitä on laitesukelluskokeilu?

Katso lisää videoita